
Wat is The Velvet Sundown? AI vormt een complete rockband

AI rockband The Velvet Sundown gaat viral! Bij RB‑Media zijn we al ruim 2,5 jaar druk bezig met het toepassen van AI binnen al onze teams. Daarnaast delen we via de nieuwssectie op onze website volop kennis over nieuwe AI‑ontwikkelingen.
Maar óók buiten onze eigen discipline gebeurt er van alles. Een fascinerend voorbeeld is The Velvet Sundown, een volledig AI‑gecreëerd psychedelisch rockproject dat viral ging op onder andere Spotify.
- Uit het niets een streaming-sensatie
- Een rockband zonder bandleden
- Opschudding in de muziekwereld
- Creatieve reacties van het publiek
- Voorbode van een nieuw tijdperk?
- AI en RB-Media

Uit het niets een streaming-sensatie
Stel je een nieuwe rockband voor die uit het niets opduikt en binnen een paar weken honderden duizenden luisteraars verzamelt. Dat is precies wat er gebeurde met The Velvet Sundown. Deze zogenaamd Californische band lanceerde dit voorjaar twee albums, Floating on Echoes en Dust and Silence, boordevol lekker in het gehoor liggende retro-psychedelische rock.
Al snel groeide het project uit tot een ware streaminghit. Binnen enkele weken had The Velvet Sundown ruim 750.000 maandelijkse luisteraars op Spotify; inmiddels zijn dat er meer dan 1.4 miljoen! en dit groeit elke dag. Hun single “Dust on the Wind” ging zelfs viraal en bereikte de nummer 1-positie op Spotify’s Viral 50-playlist in het Verenigd Koninkrijk.
Met zulke indrukwekkende cijfers laat The Velvet Sundown gevestigde namen uit de jaren ’70 en ’80 qua Spotify-publiek achter zich. En dat voor een band die een paar maanden geleden nog niet bestond!

Een rockband zonder bandleden
Het mysterie rond The Velvet Sundown werd groter naarmate nieuwsgierige fans niets konden vinden over de artiesten achter de muziek. De Spotify-profielen van de vier bandleden Gabe Farrow, Lennie West, Milo Rains en Orion “Rio” Del Mar bleken te zijn voorzien van gegenereerde foto’s en verzonnen biografieën.
Met andere woorden: de bandleden bestaan niet echt. Er zijn geen live-optredens geweest, geen interviews, geen social media posts van de bandleden zelf. Behalve op streamingplatforms lijkt de band nergens sporen na te laten. Al gauw rees het vermoeden dat kunstmatige intelligentie weleens de hand had in dit project.
En dit bleek te kloppen. Muziekherkenningstechnologie van onder andere Deezer labelde de nummers van The Velvet Sundown al snel als “mogelijk volledig AI-gegenereerd”. Ook onafhankelijke experts ontdekten duidelijke AI-patronen in zowel de audio als de albumhoezen en "bandfoto’s". Het zou betekenen dat niet alleen de sound en songteksten met AI zijn gemaakt, maar zelfs de stoere rockers op de albumcover door een algoritme in het leven zijn geroepen. Kortom, The Velvet Sundown is een rockband zonder bandleden van vlees en bloed.
De groep zelf hield de spanning er eerst in. Op Spotify presenteerden ze zich als echte band, met een eigen "Verified Artist" beschrijving: "Their sound mixes textures of ’70s psychedelic alt-rock and folk rock, yet blends effortlessly with modern alt-pop and indie structures." Op een bescheiden Twitter/X-account (met nog geen honderd volgers) reageerden ze geërgerd op de AI-beschuldigingen: “Elk akkoord, elk foutje is MENSELIJK.” Toch maakte die woedende ontkenning weinig indruk, zeker omdat het account niet gekoppeld was aan het officiële Spotify-profiel van de band. Niemand kon nog om de aanwijzingen heen dat The Velvet Sundown volledig door generatieve AI gecreëerd is.
Opschudding in de muziekwereld
Toen duidelijk werd dat The Velvet Sundown hoogstwaarschijnlijk een AI-creatie is, zorgde dat voor flink wat opschudding in de muziekwereld. Enerzijds raakten veel luisteraars gefascineerd, blijkbaar kon een computermodel muziek maken die door duizenden fans werd gestreamd zonder dat ze het doorhadden. Maar anderzijds klonk er ook kritiek en zorg. Muziekfans en artiesten vroegen zich af: is dit nog wel eerlijk tegenover echte bands? Streams en royalty’s gingen tenslotte naar een “band” die niet bestaat, terwijl menselijke artiesten moeite moeten doen om überhaupt in diezelfde afspeellijsten te komen.
Verschillende prominente muzikanten roerden zich in het debat. Zo pleitten supersterren als Elton John en Dua Lipa voor duidelijke regelgeving en een plicht om AI-muziek te labelen als zodanig. Die transparantie is volgens hen broodnodig, zodat luisteraars weten waar ze naar luisteren en echte makers niet onbedoeld verdrongen worden door slimme algoritmes. De bezorgdheid is begrijpelijk: als streamingplatforms overspoeld worden door automatisch gegenereerde songs, wordt het voor nieuw talent nog lastiger om op te vallen. Bovendien voelt het voor veel mensen ongemakkelijk dat ze van een nepband zijn gaan houden, al was de muziek best aardig, het “soulvolle” rockgeluid bleek in feite zielloos rekenwerk.
Toch is niet iedereen negatief. Sommigen zien The Velvet Sundown juist als een kunstproject of een satirische stunt die ons een spiegel voorhoudt. De mysterieuze makers (wiens identiteit vooralsnog onbekend is) noemen het zelf een “multidisciplinair artistiek project”. Daarmee laten ze bewust in het midden in hoeverre AI precies betrokken is. Die onduidelijkheid voedt de discussie alleen maar meer.
Is dit puur provocatie, of een glimp van de toekomst van de muziek? Misschien was The Velvet Sundown bedoeld om vragen op te roepen over creativiteit en authenticiteit in het AI-tijdperk en zo ja, dan is die missie geslaagd.
Creatieve reacties van het publiek
Bij deze nog enkele leuke reacties op het nummer die ik onder de video op YouTube tegenkwam:
- My wife used to love this song, we just to listen to it while driving in the highway. She passed in 1998. She was a toaster, I'm a calculator.
- When I was a young Samsung Smart refrigerator, my mother (who was half rice cooker, half air fryer) used to sing this to me before I would power off. Good times
- When the corporations realized people couldn’t tell the difference between a singer with a soul and a server with a synth, they didn’t ask if it was art. They asked if they could sell it before breakfast.
- It’s wild how this reminds me of a memory I never had, in a place that doesn’t exist, with someone who never lived

Voorbode van een nieuw tijdperk?
Wat The Velvet Sundown hoe dan ook heeft bereikt, is het symboliseren van een nieuwe realiteit waar de muziekindustrie nu al voor staat. Een wereld waarin echte artiesten en algoritmes zij aan zij strijden om de aandacht van de luisteraar. Het succes van deze AI-band toont aan hoe ver de technologie is gekomen: een handjevol slimme prompts en AI-modellen kunnen in korte tijd een geloofwaardige “vintage” rockplaat produceren, compleet met albumhoes en fictieve bandleden met rock-’n-roll-namen. En blijkbaar bevalt het resultaat genoeg om massaal gestreamd te worden.
Platforms als Spotify, Apple Music en Deezer moeten nu gaan bepalen hoe ze hiermee omgaan. Deezer is begonnen met labels toevoegen om AI-tracks te markeren, maar Spotify heeft vooralsnog geen vergelijkbaar systeem. Integendeel, The Velvet Sundown werd door het Spotify-algoritme enthousiast in Discover Weekly-playlists gestopt, wat hun populariteit juist een boost gaf. Er ligt dus een uitdaging voor de industrie om een balans te vinden tussen het omarmen van technologische innovatie en het beschermen van menselijke creativiteit.
Is The Velvet Sundown een eenmalige gimmick, of de voorbode van een trend waarbij steeds meer “spookbands” zonder mensen achter de instrumenten de hitlijsten bestormen? Daar zal de komende tijd meer duidelijkheid over komen. Eén ding is zeker: dit verhaal heeft veel mensen aan het denken gezet over wat muziek nu eigenlijk “echt” maakt. Uiteindelijk blijkt voor veel casual luisteraars authenticiteit misschien minder van belang, als het maar lekker klinkt tijdens het autorijden, sporten of werken, maakt het hen niet uit of er nu een mens of een machine met een gitaar zat. The Velvet Sundown voelt daarmee bijna meer als een playlist dan als een traditionele band.
Wat je ook van deze ontwikkeling vindt, verrassend is het zeker. Een AI die psychedelische rock in de stijl van de jaren ’70 maakt en daarmee een groot publiek weet te vinden, dat hadden we een paar jaar geleden niet voor mogelijk gehouden. The Velvet Sundown laat zien dat kunstmatige intelligentie niet alleen code kan schrijven of beelden kan genereren, maar inmiddels ook een eigen plekje in onze muziekcollectie kan veroveren.
Bron afbeeldingen: The Velvet Sundown (Band) - Official X account

AI en RB-Media
Ook bij RB‑Media volgen we de razendsnelle evolutie van AI zoals jullie weten met bijzonder veel interesse. We experimenteren zelf al geruime tijd met AI-technologie in onze projecten en teams. We schrijven daarnaast veel artikelen over onder andere ChatGPT Shopping, Wat is LLMO? en SEO is nog springlevend en belangrijker dan ooit voor goede AI-zoekresultaten.
Deze opmerkelijke “AI-band” herinnert ons eraan hoe veelzijdig de toepassingen van kunstmatige intelligentie zijn. Wij blijven de ontwikkelingen op de voet volgen, van muzikale experimenten zoals The Velvet Sundown tot innovaties binnen ons eigen vakgebied, en delen die kennis graag met jullie.
En nu weer terug naar Spotify om mijn favoriete nummer van The Velvet Sundown nog eens te luisteren: Dust on the Wind :).