Artikel , Nieuws

Wandelen maakt je creatiever!

Rudy - Algemeen directeur

Geschreven op 23 april 2020

Sporten is voor mij persoonlijk DE ideale uitlaatklep in een drukke werkweek. Waar in het recente verleden vooral tennis, fitness en voetbal zorgden voor de nodige ontspanning is daar de afgelopen twee jaar vrij ongemerkt nog iets heel eenvoudigs bijgekomen: wandelen.

Een uurtje wandelen aan het einde van een drukke dag, een half uur overdag tussen de afspraken door of juist een lange wandeling heel vroeg in de ochtend. En wat dan helemaal mooi is, en wat zelfs wetenschappelijk is bewezen, wandelen maakt je creatiever!

Wetenschappelijk bewijs: Wandelen maakt je creatiever!

Dat wandelen je creatiever maakt werd wetenschappelijk aangetoond door Psycholoog Marily Oppezzo aan de Universiteit van Stanford in Californië.

Marily Oppezzo deed samen met haar team onderzoek naar de invloed van lichaamsbeweging op onze gemoedstoestand. Haar conclusie? Een wandeling kan ontzettend veel betekenen voor het stimuleren van onze creatieve processen. Opezzo toonde aan dat wandelen, in vergelijking met achter ons bureau zitten, het creatieve denken tot 80% meer verhoogt.

En je hoeft volgens haar niet eens naar het bos, een park of het strand. Zelfs een kwartiertje op de loopband doet al wonderen! En ook al geef ik zelf de voorkeur aan een wandeling in de natuur, dat laatste is natuurlijk ideaal in deze tijd van social distancing en corona quarantaine :).

Geef je ideeën de ruimte door een wandeling te maken!

Uiteraard hoeven we niet helemaal naar Californië om er achter te komen hoe dit nou allemaal precies werkt. Neuropsycholoog Erik Scherder (werkzaam als hoogleraar aan de Vrije Universiteit en voor veel Nederlanders bekend vanwege zijn enthousiaste TV optredens) onderschrijft ook dat wandelen de mens creatiever maakt. Hij legt uit:

"Ons cognitieve brein wordt gedurende de hele dag belast: momenten van rust zijn er bijna niet, omdat ons werk en onze smartphone veel aandacht opeisen. Met wandelen laat je die druk letterlijk van je af vallen. Daardoor gaan we weer mijmeren en kunnen we een stuk creatiever zijn."

Vervolgens benoemd Scherder een mooi voorbeeld wat ik zelf ook erg herken:

"Bijvoorbeeld dat probleem of vraagstuk waar je de hele ochtend over hebt lopen tobben. Na of tijdens een wandeling heb je vaak ineens de oplossing. Doordat het brein ontspant, activeert het 'default mode netwerk'. Hoewel je niet meer bewust met het probleem bezig bent, werken je hersenen op de achtergrond aan een oplossing."

Het lastige van bovenstaande is dat mijn “default mode netwerk” altijd precies op de helft van de wandeling op volle toeren lijkt te werken. Ik moet (nee ik mag) dan nog minstens een half uur lopen terwijl ik het liefst weer snel achter de laptop spring om de ideeën op papier te zetten. Het tweede half uur van de wandeling is dan toch net iets minder ontspannen dan die eerste helft :).

Wandelen heeft nog veel meer voordelen

Het blijkt dat we niet alleen creatiever worden van een goede wandeling. Scherder geeft aan dat mensen ook meer empathie kunnen tonen tijdens een wandeling en dat wandelen in gezelschap voor de meeste mensen daarom zelfs onbewust een fijne sociale bezigheid is.

"Tijdens het wandelen kom je echt een paar gesprekslagen verder dan normaal. Dat heeft voornamelijk te maken met de fasciculus uncinatus, een verbinding tussen je frontale en temporale hersenkwab. Deze gebruik je om te navigeren, maar maakt ook empathie aan. Daardoor zul je meer invoelend zijn en ontwikkel je sneller een band met de ander."

Een ander groot voordeel van een goede wandeling is dat het een moeilijk gesprek een stuk makkelijker kan maken. Scherder legt dit als volgt uit:

"Wandelen leent zich uitstekend voor het hebben van een moeilijk gesprek. Je stimuleert er namelijk de prefrontale cortex mee, de plek in je hersenen waar redenerend vermogen en zelfreflectie ontstaat. Daarnaast werkt het als een mooie remming op stress. Je bent daarom kalm en zult minder opgefokt zijn wanneer iets je niet bevalt."

4 uur Cup-a Soup! Of toch maar een wandeling?

Al vanaf 1998 word ons verteld dat we de veel voorkomende 16:00 dip op kantoor moesten verslaan met een “lekker” bakje poedersoep. En ook op kantoor bij RB-Media hebben we lang een Cup-a-Soup carrousel gehad. Want ja: “4 uur Cup-a-Soup, dat zouden meer mensen moeten doen!

Deze carrousel heeft de laatste verhuizing echter niet overleeft. We zijn met zijn allen een stuk gezonder gaan leven en er bleek toch wel heel veel suiker en zout in een zakje poedersoep te zitten. Tegenwoordig maken we gebruik van de diensten van “Fruit op je werk” en wordt er twee keer per week een krat vers fruit op kantoor bezorgd. Daarnaast valt het me op dat steeds meer collega’s in de middag een rondje gaan lopen samen. Uiteraard heeft Scherder ook daar een mooie theorie voor:

Wandelen zorgt voor meer alertheid. Je kent het wel: het is laat in de middag en je oogleden zakken langzaam naar beneden. Het liefst zou je helemaal niets meer doen, maar je moet nog dat ene vervelende klusje afmaken. Dit zijn allemaal tekenen dat je hersenstam op een laag niveau functioneert. Ik kan iedereen aanraden om dat moment aan te grijpen om een wandeling te maken. De dufheid is dan binnen een mum van tijd verdwenen."

Tot slot: beeld zegt meer dan 1000 woorden

We zijn tegenwoordig erg visueel ingesteld en video werkt daarom vaak beter dan een lang stuk tekst op een website. Het zou een leuk experiment zijn voor onze online marketing afdeling om te kijken hoeveel procent van de lezers op dit moment al afgehaakt is in dit artikel. Maar dat experiment bewaren we voor een andere keer.

Omdat dit artikel de 1000 woorden bijna overschrijft en beeld meer zegt dan 1000 woorden legt Erik Scherder je in onderstaande video graag nog even uit waarom wandelen goed is voor je brein.

En nu, tijd voor een wandeling. Ik wens je heel veel creativiteit toe, juist nu in deze bijzondere en uitdagende tijden.

Rudy

Samen een rondje lopen?

Ik sta voor je klaar! Rudy

Algemeen directeur

076 78 51 526 Neem contact met ons op!
Meer nieuws van RB-Media Tips & updates!
Het belang van een goede Google Consent Mode V2 implementatie. Artikel Nieuws Het belang van een goede Google Consent Mode V2 implementatie
Gedragsverandering in cybersecurity | RB-Media Artikel Nieuws Gedragsverandering in cybersecurity: Het belang van gerichte programma's voor veiliger gedrag