Nieuws

Let op: spookfacturen domeinregistratie en webhosting in omloop

Geschreven op 19 februari 2020

Spookfacturen. Het heeft menig ondernemer al kopzorgen of op zijn minst flink wat grijze haren en irritatie bezorgd. Een nieuwste poging van oplichters blijkt zich (opnieuw) te richten op domeinregistratie en webhosting.

Geachte Heer / Mevrouw,

Bij deze de specificatie aangaande uw domeinregistratie voor 2020 / 2021.

Hopelijk u naar behoren te hebben ingelicht.

Hoogachtend, Eva Janssen

Het is de opzet van een mail die we onlangs binnen kregen bij RB-Media en waardoor direct de alarmbellen gingen rinkelen. De opzet en de layout van de factuur kwamen namelijk bekend voor. Ze blijken opnieuw het werk van oplichters die proberen bedrijven geld afhandig te maken voor een product dat ze uiteraard niet leveren. Zowel zelfstandig ondernemers als bedrijven zijn het doelwit van deze oplichters.


Het gaat om een factuur van het niet bestaande bedrijf 'DNS Service NL'. Een moment van onoplettendheid kan ervoor zorgen dat de factuur bijna op de automatische piloot wordt goedgekeurd. De facturen zijn namelijk best goed opgezet. Toch zijn er een aantal kenmerken aan de mail en factuur waaraan je kunt herkennen dat het om een spookfactuur gaat.

  • Het rekeningnummer: dit is namelijk een Spaans IBAN-nummer
  • De opmaak van de factuur en de opzet van de mail is iedere keer identiek (ook aan voorgaande pogingen). Bekijk hier de bewuste factuur.
  • De nieuwste zending spookfacturen is verstuurd vanuit de naam 'Eva Janssen'. Voorheen werden de facturen onder andere verstuurd door 'Emma de Vries'
  • Nergens op de factuur of in de mail wordt de bedrijfsnaam of website genoemd waar deze over zou moeten gaan
Klanten van RB-Media

Als je klant bent van RB-Media, hoef je geen twee keer te checken of deze factuur relatie heeft op jouw website of domein. Alle facturen die hieraan gerelateerd zijn, ontvang je namelijk van RB-Media. Als bedrijf hebben wij de hosting afgenomen en factureren wij dit door naar onze klanten, tenzij dit expliciet anders is afgesproken.

Dat neemt niet weg dat er soms twijfel bestaat over een bepaalde factuur. Mocht er bij jou enige twijfel zijn over een binnen gekomen factuur, neem dan altijd contact op met RB-Media via support@rb-media.nl of 076 78 51 526. Wij staan altijd voor je klaar om duidelijkheid en advies te geven!

Ik sta voor je klaar! Rudy

Algemeen directeur

076 78 51 526 Neem contact met ons op!
Meer nieuws van RB-Media Tips & updates!
Het belang van een goede Google Consent Mode V2 implementatie. Artikel Nieuws Het belang van een goede Google Consent Mode V2 implementatie
Gedragsverandering in cybersecurity | RB-Media Artikel Nieuws Gedragsverandering in cybersecurity: Het belang van gerichte programma's voor veiliger gedrag