Artikel , Nieuws

Kennismaking met Rootnet: deel 1

Matthias - Content specialist

Geschreven op 11 mei 2023

RB-Media is druk bezig met verhuizen! Het verhuizen van de websites van onze klanten, welteverstaan. Vanaf dit jaar gaan al onze websites en geregistreerde domeinen naar de servers van Rootnet. Daarom is het tijd voor een introductie, waarvan vandaag deel 1 verschijnt. We mochten Ferdi, een van de engineers van Rootnet, een aantal vragen stellen over het bedrijf, hun werkwijze en meer.
Allereerst een korte introductie: wie zijn jullie, waar komen jullie vandaan en wat doen jullie?

“Wij zijn Rootnet, een managed hosting bedrijf uit Nijmegen. Onze roots liggen op de campus van de Radboud universiteit waar we 20 jaar geleden zijn begonnen. Sindsdien zijn we blijven groeien tot we onze vleugels moesten uitslaan voor meer ruimte. Inmiddels hebben we 15 collega’s.”

Wat doe jij als engineer bij Rootnet?

“Ik zit in een team met twee andere collega’s en wij zijn verantwoordelijk voor de servers waar alles op gehost wordt, de hardware, software en voor de automatisering van het uitrollen van een nieuw project. Wat wordt er precies uitgerold op de server? Hoe komt het klaar te staan? Hoe zorgen we dat het juiste certificaat erop staat? En natuurlijk zorgen dat de server blijft draaien en genoeg capaciteit heeft.”

Doen jullie dat op locatie of van afstand?

“Wij werken op afstand van de servers. Onze servers staan in een beveiligd datacentrum. Mocht er iets aan de hand zijn, dan kunnen wij van afstand inloggen om dit te bekijken. Alles is echter redundant uitgevoerd. Zo zorgen we ervoor dat alles blijft werken als een bepaald onderdeel niet goed werkt. Vervolgens gaan wij wel naar de locatie om dat onderdeel te vervangen, maar hoeven we niet op stel en sprong erheen omdat iets niet werkt. De keer dat wij er wel op afspraak zijn, is als er nieuwe servers moeten worden opgehangen.”

Het feit dat jullie veel ervaring hebben met Digital Agencies, zoals RB-Media, was een belangrijk criterium. Wat maakt jullie dienstverlening zo geschikt voor deze bureaus?

“Zij zijn voor ons een belangrijke doelgroep. Ze maken de mooiste websites en applicaties terwijl wij ervoor zorgen dat deze razendsnel bereikbaar zijn op het internet. Deze samenwerking komt het beste tot zijn recht wanneer er, net als bij RB-Media, veel technische kennis in huis is. Je krijgt dan echter een 1+1=3 situatie waar de klant profijt van heeft. Zij merken dit aan een razendsnelle website of applicatie, uitstekende beschikbaarheid en goede maatregelen rondom informatiebeveiliging.”

Hosting voor honderden kleine/middelgrote websites vraagt een andere aanpak dan voor één grote website. Wat is jullie aanpak?

“Rootnet zit niet in de public cloud, maar heeft eigen hardware. Daardoor kunnen we kiezen wat we willen en welke kant we op gaan. Zo hebben wij gekozen voor processoren met een hoge kloksnelheid om een goede performance te krijgen en waardoor websites gewoon beter presteren. Daarnaast hebben onze developers een eigen platform gebouwd waar de websites op draaien. Zo schrijven we voor ieder specifiek CMS, zoals bijvoorbeeld iRIS van RB-Media, een eigen configuratie. Dat maakt het voor RB-Media veel makkelijker om nieuwe projecten uit te rollen en eigen ontwikkelingen door te voeren. Bovendien kunnen we de websites beter beveiligen tegen aanvallen van buitenaf.”

Ik sta voor je klaar! Matthias

Content specialist

076 78 51 526 Neem contact met ons op!
Meer nieuws van RB-Media Tips & updates!
Server-Side Tagging : De oplossing voor betere data Artikel Nieuws Server-Side Tagging : De oplossing voor betere data
Het belang van een goede Google Consent Mode V2 implementatie. Artikel Nieuws Het belang van een goede Google Consent Mode V2 implementatie