Nieuws

CSS Day 2019

Desmond - Developer

Geschreven op 6 augustus 2019

Op 13 en 14 juni werd alweer de zevende editie van de CSS Day 2019 in het Compagnietheater te Amsterdam georganiseerd. Het front-end development team van RB-Media nam deel aan deze tweedaagse conferentie met sprekers uit de front-end en design industrie. Zij spraken over de nieuwste ontwikkelingen en toekomstige trends omtrent CSS (Cascading Style Sheets) en UI (User Interface) Design.
Rachel Andrew - Refactoring (the way we talk about) CSS

Het front-end team begon de CSS conferentie met een presentatie van de Britse Rachel Andrew. Tijdens haar presentatie ging het voornamelijk over het begrijpen van CSS en hoe stijlbladen op een effectieve manier gebruikt kunnen worden. Daarnaast was Rachel erg positief over de ontwikkelingen over CSS als programmeertaal in de afgelopen jaren.  

Stylen en uitlijnen van verschillende lettertypes

Daarna volgde de presentatie van Elika J. Etemad. De Senior Spec-writer sprak voornamelijk over het stylen en formatten van tekst. Iedereen die met fonts (lettertypes) werkt heeft wel eens gemerkt dat bepaalde fonts zich anders uitlijnen op een website dan andere fonts. Deze verschillen komen voort uit teksten die niet op dezelfde ‘baseline’ staan waardoor de witruimte boven en beneden de letters nooit gelijk is. Op dit moment is er in de meeste gevallen geen controle over witruimtes en regelafstanden bij teksten waarin verschillende fonts en ‘font-sizes’ gebruikt worden. Hierdoor wordt het lastig om alle fonts op een lijn te krijgen waardoor er een goed ‘leesritme’ ontstaat. Elika heeft met CSS iets gevonden om in de toekomst meer controle te geven over de weergave van verschillende fonts.

Is CSS een programmeertaal?

Dit is en blijft een goede vraag, waar Lara Schenck een andere mening over heeft. Wanneer je vaker met CSS gewerkt hebt, zul je vast wel gehoord hebben dat HTML/CSS geen programmeer taal is, maar het is het opmaken van webpagina’s. HTML/CSS kent namelijk geen expressies, iteraties en condities zoals bij programmeertalen. Lara laat zien dat CSS wel degelijk een programmeertaal is. Wanneer je een computer kan aansturen door een bepaalde taal wordt dit een programmeertaal genoemd. Dus wanneer een front-end developer met CSS werkt, is hij of zij ook gewoon een programmeur!

Een slimme oplossing: de Flexbox Holy Albatross

Een geweldige naam, dat kan je wel zeggen! Hiermee zorgde Haydon Pickering ervoor dat de aandacht en focus weer terugkwam. De Flexbox Holy Albatross is een ‘Flexbox CSS hack’, bedacht en ontwikkeld door Haydon Pickering. Met deze ‘CSS hack’ is er eindelijk een oplossing voor de responsieve blokken op een website. De elementen werden voorheen gestyled op basis van de breedte van het element, in plaats van de schermbreedte wat op dit moment de standaard is.


Door de energie en humor van Pickering, werd de dag ook goed afgesloten. Daarna was er uiteraard tijd voor een hapje en een drankje en het uitwisselen van ideeën op het gebied van front-end development. Het was meer dan een geslaagde conferentie!

 

* Foto Joyce Goverde 

Ik sta voor je klaar! Desmond

Developer

076 78 51 526 Neem contact met ons op!
Meer nieuws van RB-Media Tips & updates!
Server-Side Tagging : De oplossing voor betere data Artikel Nieuws Server-Side Tagging : De oplossing voor betere data
Het belang van een goede Google Consent Mode V2 implementatie. Artikel Nieuws Het belang van een goede Google Consent Mode V2 implementatie