Artikel

Een revolutie die Blockchain heet

Geschreven op 15 april 2016

Periodiek schrijft Teun een artikel over interessante (actuele) onderwerpen en belangrijke ontwikkelingen uit het vakgebied van RB-Media. In onderstaand artikel gaat hij dieper in op de Blockchain technologie. Een "nieuwe" techniek die momenteel veel in het nieuws is en waar wij met RB-Media al ruim twee jaar (ontwikkel)ervaring in hebben.

Waar worden mijn financiële transacties, notariële aktes en eigendommen in vastgelegd? De kans is groot dat het antwoord op deze vragen over een paar jaar “de Blockchain” is. Een nu nog onbekende technologie die wereldwijd voor grote veranderingen zal gaan zorgen in zo’n beetje iedere branche. In dit artikel zal ik een korte introductie geven van dit fenomeen.

TV programma DWDD over de Blockchain technologie
Op maandag 11 april schoof Wouter van Noort aan bij het TV programma De Wereld Draait Door. Matthijs van Nieuwkerk kondigde het item aan met enkele quotes:

  • Een nieuwe digitale goudkoorts (New York Times)
  • The next big thing in de financiele sector (The Financial Times)
  • Misschien wel de belangrijkste uitvinding van deze eeuw (The Guardian)


DWDD zegt verder het volgende over deze technologie: "De financïele crisis, de zoveelste frauduleuze bestuurder, schandalen rond de FIFA, kan daar niet eens een eind aan komen? Het antwoord is ja, dat zou kunnen. De nieuwe technologie Blockchain kan er voor gaan zorgen dat ALLE transacties worden gemonitord. Of je nu een huis koopt of een Bitcoin uitgeeft, alles komt in het Blockchain-register. En is dus traceerbaar en reguleerbaar. Wordt dankzij deze nieuwe technologie ons vertrouwen in de mensheid mogelijk hersteld?

Wat is de Blockchain?
De Blockchain is het fundament van de in 2008 uitgevonden Bitcoin. De ontwikkelaars van deze digitale munt hebben de Blockchain ontwikkeld zodat Bitcoin-transacties automatisch en onafhankelijk geverifieerd kunnen worden. Zoals de naam al doet vermoeden is de Blockchain een keten van blokken. Ieder blok vertegenwoordigt een bepaalde waarde en per blok staat vastgelegd wie de eigenaar is.

Blokken worden gecreëerd doordat ze ‘gedolven’ worden door miners. Dat zijn tienduizenden computers, verspreid over de hele wereld, die niets anders doen dan een extreem complexe wiskundige puzzel oplossen. Alle miners hebben een kopie van het complete transactie-logboek opgeslagen staan. Dit logboek gebruiken ze om een transactie goed of af te keuren. Wordt een transactie door een meerderheid van de miners afgekeurd, dan zal de transactie bij niemand worden opgenomen in het logboek en is hij dus ongeldig.

Wat is er zo uniek aan de Blockchain?
De Blockchain zorgt ervoor dat partijen die elkaar niet vertrouwen elkaar vertrouwen. Dat is mogelijk omdat de Blockchain volledig decentraal van opzet is. De werking is verspreid over al die miners over de hele wereld. Het netwerk controleert elkaar, de rotte appels worden er direct uitgehaald. Zou je de Blockchain willen hacken, dan heb je meer dan 51% van de rekenkracht van alle miners nodig.

Om je een idee te geven, Google komt met de rekenkracht van al haar servers nog niet aan 1%. Een ander uniek element van de Blockchain is dat het transactie-logboek alleen maar wordt uitgebreid met nieuwe transacties, zonder dat er oude transacties verdwijnen. Iedere geldige transactie die ooit is uitgevoerd kan dus teruggevonden worden in het logboek. Dit logboek is publiekelijk toegankelijk, er zijn dus geen gegevens afgeschermd.

Hoe groot zijn de mogelijkheden?
In de basis is de Blockchain bedoeld om het digitaal vastleggen en transporteren van waarde mogelijk te maken. Dat kan in de vorm van een digitale munt, zoals de Bitcoin, maar het kan bijvoorbeeld ook in de vorm van aandelen en obligaties. De Blockchain maakt globale munteenheden mogelijk die overal ter wereld verhandelbaar zijn, met de snelheid van het versturen van een e-mail en zonder tussenkomst van derde partijen, zoals banken. Maar zoals ik in de inleiding al aangaf blijft het niet bij financiële transacties.

Het feit dat het transactie-logboek altijd blijft bestaan maakt de Blockchain ook bijzonder geschikt voor het vastleggen van afspraken. Je voegt simpelweg een paar zinnen toe aan een transactie en die zinnen zullen voor altijd opgeslagen staan in de Blockchain, kunnen door iedereen gelezen worden, maar kunnen door niemand gemanipuleerd worden.

Heb je vragen over de Blockchain technologie? Of ben je benieuwd naar wat deze techniek in jouw business kan betekenen?
RB-Media ontwikkelt al meer dan twee jaar verschillende toepassingen op de Blockchain. Hiervoor werken we intensief samen met de ‘whizzkids’ van IBT uit Made (Noord-Brabant). Dit gemoedelijke Blockchain-bedrijf van het eerste uur heeft enorm veel kennis in huis van de complexe materie achter de Blockchain technologie. We gaan graag met je in gesprek dus neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Auteur: Teun van Eil (directeur/eigenaar RB-Media)
Co-auteur: Rudy Beers (directeur/eigenaar RB-Media)
Bron foto: IBT.tech

Ik sta voor je klaar! Rudy

Algemeen directeur

076 78 51 526 Neem contact met ons op!
Meer nieuws van RB-Media Tips & updates!
Boost je sales met Salesfeed! | RB-Media Artikel Nieuws Ontdek de kracht van Salesfeed: Herken je websitebezoekers en verhoog je conversies!
Webdesign trends van dit moment Artikel Nieuws Webdesign trends van dit moment